Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

 

kosar-zoldseg.jpg

 

NINCS PÉNZED? LEGOLCSÓBB PATIKA-LEGOLCSÓBB GYÓGYMÓD

EGYBEN A HOSSZÚ ÉLET TITKA

 

 Mit is jelent ez?

 Valamikor, a húszas évek előtti időszakban és korábban, orvosi ellátás és gyógyszeres kezelés hiányában, a szegény emberek úgy védekeztek a betegségek ellen, hogy nem is tudtak róla. Elmondható: a táplálkozáson keresztül. a gondviselés volt az orvosuk. A mindennapi megélhetéssel küszköve rá kényszerültek, hogy azt egyék, amit a kiskertjükben meg tudtak termelni. Így volt ez a szegény városi lakókkal is, csak ők a piacon szerezték be az élelmüket. Fő eledelnek számított, különösen télen; a bab, burgonya, kelkáposzta, savanyított káposzta — Szabolcs megyében és környékén, a bablevesbe is savanyított káposztát tettek tészta helyet, mert olcsóbb volt, és mégis tartalmassá tette a levest. —  Sőt,  gyakran a savanyított káposzta helyettesítette az ételhez járó savanyúságot (salátát) is, anélkül, hogy tudatában lettek volna, a vastagbél normális működését segítetik elő vele. — Kitűnő étel-kiegészítőnek, immunerősítőnek számított a tök, a sütőtök és főleg a tökmag (A férfiak prosztata védő katonája). A menüben gyakran szerepelt, a kukorica, diós tészta, mákos tészta. és még lehetne sorolni. Reggelire; magyar mangalica-disznó szalonnát fogyasztottak, melyről ma már köztudott, hogy a koleszterin szintet nem emeli, de biztosítja a napi kalória szükségletet. A szegény emberek nem tehették meg, hogy a szürke hétköznapokon édességgel, nyalánksággal kényeztessék magukat, vagy a gyermekeiket. Igaz, a fertőző betegséget okolhatóan, magas számú volt a gyermek-elhalálozás, de a túlélők, például a férfiak, magasabb életkort értek el, mint napjainkban. Sajnos,  az unokák szájából egyre ritkábban lehet  hallani: a nagyapám így, a nagyapám úgy, a nagyapámtól hallottam......
 
A mai világban, amikor Magyarországon is reneszánszát éli a gasztronómia. mégis sokan, nagyon sokan kényszerülnek a tradicionális étkezés mellett maradni. Elmondható, az egészség megóvás tekintetében jobban is járnak. Különösen azért, mert a szegény családok számára a gyógyszerek megvásárlása komoly anyagi megterhelést jelent. Az meg csak hab a tortán, hogy kevésbé vannak kitéve azoknak a betegségeknek, amelyek azokat sújtják, akik a finomságok, különleges ételek, vagy a gyors étkezés rabjai.
 
A másik: Az állatokat nem tanította senki, melyik növény káros a szervezetükre, mégis a legtöbb állat tudja, mi árt neki, és nem eszik meg. Azt sem tanította meg velük senki, melyek azok a növények, amivel méregteleníteni tudják a szervezetüket, vagy karban tarthatják a bélműködésüket, mégis tudják, és megkeresik, különösen a főemlősök. (Vajon, elgondolkodott bárki is azon, hogy a szobakutyáinkat mért sújtják azok a betegségek, mint az emberekt?) Mi emberek tudjuk, legalábbis módunkban áll megtanulni, hogyan védekezzünk a betegségek ellen, mégis kevesen élünk vele. Ebben segít az alábbi tájékoztatás, főleg azoknak, akik allergiásak a gyógyszerek mellékhatásaira..
 
A mák gyógyító hatása. A hosszú élet egyik titka a mák
 
A mák azért szerepel az első helyen, hogy ne kerülje el a közép vagy idősebb korúak figyelmét, hiszen, ki ne szeretné a fiatalos erőnlétét könnyen fenntartani, és az életét meghosszabbítani. Szerencsére a mák fontos helyet foglal el a magyar étkezési kultúránkban, jóllehet kevesen ismerik annak áldásos gyógyhatását.
 
Mit kell tudnunk a mákról? Gazdagon tartalmaz (csontépítő), magnéziumot, (OMEGA4) növényi zsírsavat, aminosavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat. Hatását abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni. Továbbá elősegíti a magas vérnyomás csökkenését. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe  kerül, mint az agyon reklámozott étel-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja. Azt is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását. Sajnos a betegség gyors futó, a gyógyulás távfutó.
 
 
Használati és tárolási javaslat: A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, Mézzel vagy édeskével ízesítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később (abetegség súlyosságától függően) kétnaponként.
 
Így is lehet fogyasztani: Naponta (délelőtt vagy délután) 1- 0,5 deci tejbe (lehet vízben is) egy púpozott evőkanál, méz és édeske nélkül, darált mákot keverek, és megiszom. Egy idő után, amikor már nehezebben ment le, akkor emeltem a tejadagot, illetve vizet tettem hozzá, hogy gyorsabban le tudjam hajtani. 50 éves kor után nem tanácsos szüneteltetni, sem abbahagyni. Tekintsük olyan gyógyszernek, amelyet egy életen át szedni muszáj.
 
 Burgonya gyógyító hatása
 
 Gyógyító hatása miatt a burgonya megérdemli a második helyet, már azért is, mert táplálékunk sorrendjében is a második helyen áll. Ráadásul nem hizlal, Legalább is, ha nem zsírban sütjük. Fontos tudni,a zsírban sűlt krumplit nehezen tudja megemészteni a szervezet, ezért káros a szervezetre. Ezzel szemben (test építéshez elengedhetetlen) az összes növényi fehérjét tartalmazza. Sőt káliumot, kalciumot, foszfort és vasat. Az édes burgonya  gyógyító hatása is ismeretes, még a cukorbetegek számára is, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így nem dobja meg a cukrot. A gyakori burgonyafogyasztás egyensúlyban tartja a szerveket, lecsökken a gyomor és a bélpanasz. Ezért sós lében (népi nyelven sóban főtt krumpli), vagy héjában főzve fogyasszuk. Valamikor a szegény emberek a burgonya levéből készítették az előételt, a levest. Használjuk ki a burgonyában rejlő, egészségünkre hasznos lehetőségeket, hogy kevesebb gyógyszert kelljen fogyasztanunk.
 
 És most következzék a cékla: A cékla gyógyító hatása
 

A cékla Rák megelőző hatású, beírta magát a csodaszerek osztályába. Ferenczi Sándor 1970-ben Heidelbergben megjelent könyvében ad számot 18 év tapasztalatáról, a nyers céklalé daganatellenes hatásáról. Munkatársa Paul Seeger megállapította, hogy a cékla hatékonyan lép fel a rákos daganatok ellen. Az eddigi tumorgátló gyógyszerekkel szemben nem sejtosztódást, gátló méreg, hanem élettani hatóanyag: a ráksejtek csökkent oxidációját növeli oly módon, hogy a tönkrement légzőfermentet pótolja és: így a rák tulajdonképpeni okát szünteti meg. A cékla hatóanyaga a sejtlégzés aktivátora. "Ebben kiváló eszközt találunk - írja Seeger - a daganatsejt sejtlélegzésének befolyásolására és normalizálására."

 

A hagymán kívül, a céklának a legnagyobb a szilíciumtartalma. A szilícium révén a szervezet védekezőképessége nagymértékben fokozható. Nyers céklalé hatására a szervezet védekezésében vezető szerepet játszó sejtek, a nyiroksejtek (limfociták), plazmasejtek és faló-sejtek felszaporodnak, és az elhalt, kóros sejtek száma is növekszik. (A kóros sejtek elhalnak és kiválasztódnak.) A cékla számos más ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz: káliumot, foszfort, ként, jódot, vasat, rezet, mangánt, céziumot. B1-, B2-C- és P-vitamin is található benne. A vérképzést segíti és vérzéscsillapító. A cékla javítja az idegműködést és az emésztést is.

 

Babról se feledkezzünk meg. A bab gyógyító hatása     
 
Szerencsés, aki szereti a babot, mert a gyógyító hatása elengedhetetlen: Serkenti a sejtek fehérje anyagcseréjét, regenerálódnak a sejtek, sőt szabályozza az anyagcserét. Elősegíti a víz kiürülését, segíti a máj, vese működését. És ez még nem minden; segíti a vérkeringést, erősíti szívműködést. A Kidney bab, például nem csak külsőre hasonlít a vesére, de segíti a vese működését. Helyezzük előnybe a fehér babot.
A kevésbé fogyasztott lencse gyógyító hatása
Kevés ilyen tápláló és jól emészthető zöldségünk van, mint a lencse. 25-28% igen magas a fehérjetartalma, és tartalmazza valamennyi, a szervezetünk számára fontos aminosavat, a nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk nem tud önállóan előállítani Mindemellett nem allergén, viszont jól emészthető, kevésbé puffasztó, mint a bab. Tartalmaz még vitaminokat és az anyagcseréhez fontos nyomelemeket. A cukorbetegeknél sem okoz gondot, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel. A gyomrot és beleket megterhelő ebéd után, ha a következő napi ebéd a lencse, megkönnyebbül a bélrendszer.
Említésre méltó még a vöröshagyma, fokhagyma tisztító hatása
 
A hagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és salak anyagokat a sejtekből. Erősíti és ellenállóvá teszi a sejteket, erősítve az immunrendszert. A mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre, a legfontosabb légző szervünkre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy részben, ki lehet védeni, a szennyező anyagok kártevését. Sőt, annak ellenére, hogy Könnyeket csal a szemünkbe, tisztítja a szemet!
 

 

Sárgarépa gyógyító hatása, szerepe az egészség megőrzésében
 
Ma már tudjuk, a sárgarépa fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra, feljavítja a szem vérkeringését és működését. Továbbá csökkenti a koleszterin szintet, savtalanítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését
 
Búzacsíra gyógyító ereje
 
A búzacsíra jelentős élettani funkciót tölthet be; gyógyító ereje, a magas vitamin és ásványi anyagoknak köszönhetően. A daganatos, a szív, az érrendszeri betegségek megelőzésében játszik nagy szerepet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy károsítja a koleszterin molekulákat, az érfalat rugalmassá teszi. Ezen felül, megkönnyíti az emésztést. A csont védelemben van még nagy szerepe.
 
Paradicsom gyógyító hatása
 
A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros. A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal, melyek igazi tápláléka a vérnek és a szívnek. (lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C-vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését.
 
Szőlő:
 
A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért. Az is köztudott, a vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó. ...
 
Dió:
 
A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést, az mellett féregölő vértisztító, az emésztő szervek munkáját serkenti.
 
 
Zeller, kelkáposzta, kínai kel:
 
A zeller, a kínai kel és a kelkáposzta kalciumot tartalmaznak, és erősítik a csontokat. Ha nincs elég kalcium az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontok meggyengülnek Az említett növényeknek fogyasztása megerősítik a csontozatot. De nem csak ásványi anyagokat nyerhetünk belőle, hanem fontos vitaminokat is. Tudni kell, hogy a vitaminok, az ásványok katalizátora.
 
Füge:
 
A fügék tele vannak magokkal, és párosával lógnak, míg fejlődnek. A fügék elősegítik a spermák mozgási sebességét és növelik a mennyiségüket, ami kizárja a magtalanságot.
 
 Olíva:
 
Az olíva bogyó segíti a petefészek egészséges működését. Az olíva bogyó olaja omaga/3 zsírsava, szinte minden szervrészre, különösen a csontozatra, jó hatással van.
 
Narancs:
 
A narancs a grapefruit és az egyéb citrusfélék olyanok, mint a női emlőmirigyek és segítik a mell egészségét és a nyirokmirigy csomók mellből való eltávozását.
 
 
 Spenót
 
A spenót (sajnos a gyermekek körében nagyon népszerűtlen), az mellett, hogy K-vitaminban gazdag étkezési zöldségféleség, elősegíti a bélmozgást, és a gyomor működését, és vastagbél tisztító hatása van. A fekvő betegek számára különösen javasolt a fogyasztása.
 
 Retek
 
A magad C-vitamin tartalma miatt télen jó szolgálatot tesz, de ízületi gyulladások, köszvény esetén is. Sőt, csökkenti a virágpor allergia kialakulását. épi hagyományok szerint serkentően hat a nemi vágyra.
 
A táplálkozás tekintetében jó tudni!
 
Az enzimek (fermentumok) alapvető szerepet töltenek be a sejtek anyagcsere folyamatában. Az enzimek egyszerű fehérjék, melyek csak aminosavakat tartalmaznak. Az enzimek működéséhez számos vitamin és ásványi anyag jelenléte is elengedhetetlenül szükséges. Az enzimek működése, a szövetek kémiai átalakulásánál, savasodásnál, lelassulnak. Ez lehet tápanyag fogyasztásával járó anyagcserezavar is, és születéssel járó hiba is.
 
 

 A táplálkozás tekintetében jó tudni!

 

Az enzimek (fermentumok) alapvető szerepet töltenek be a sejtek anyagcsere folyamatában. Az enzimek egyszerű fehérjék, melyek csak aminosavakat tartalmaznak. Az enzimek működéséhez számos vitamin és ásványi anyag jelenléte is elengedhetetlenül szükséges. Az enzimek működése, a szövetek kémiai átalakulásánál, savasodásnál, lelassulnak. Ez lehet tápanyag fogyasztásával járó anyagcserezavar is, és születéssel járó hiba is.

 

Figyelemfelhívás: Negyven év felett el kell dönteni; azért élj, hogy egyél, vagy azért egyél, hogy élj?

 

Más: 

Dr. Bőhm Tamás tollából a koleszterinről, rövidített változatban.

 

 

 Mint már ismeretes a koleszterin nagyban hozzájárul az érfalak elmeszesedéséhez, jóllehet az egészség megtartásához szükség van rá. A koleszterin két tipusát különböztetünk meg: az LDL és a HDL-t. Az LDL (népi nyelven) a rossz koleszterin. a feleslegesen termelt lerakódik az ér falára. A HDL a jó koleszterin, mert a májban le tud bomlani.

Az már kevésbé ismert, hogy a rossz koleszterin emelkedéséért nem csak a helytelen táplálkozás hibáztatható. Számos esetben a genetikailag örökölhető zsíranyagcsere-zavarok is, valamint a pajzsmirigy, a máj és a vese megbetegedése. Itt már nem elég változtatni a táplálkozási szokáson, orvosok segítségére van szükség.

koleszterin.jpg

 

 Gyógyító csodaital

Próbáld ki!

Egészségünk, gyógyulásunk érdekében nem szükséges drága gyógyteákra vagy, drága kiegésztő-tablettákkal párosított gyümölcsitalokra költeni (esetleg drága gyógyszerek árát is megtakaríthatjuk), ha magunk készítjük el csodaitalunkat. A gyógyító hatás garantált, ráadásul olcsó és gyors. Az sem elhanyagolható szempont, hogy jóval ritkábban kell orvoshoz járni.

 

Mi kell hozzá?

Egy db. krumpli, egy db. sárgarépa, egy db. Alma.

 

Mire jó? :

1-Gátolja a rákos sejtek kialakulását, mégpedig oly módon, hogy tisztítja, gyógyítja a súlyos máj, hasnyálmirigy és vese betegségeket, a már kialakult fekélyeket.

 

2-Előnyösen hat a magas vérnyomásra, és gátolja a szívroham kialakulását.

 

3-Megakadályozza a székrekedést és enyhíti, esetleg megszünteti az izomfájdalmakat.

 

Ami nagyon lényeges, nincs mellékhatása, könnyen, gyorsan felszívódik.

 

Fogyasztása 2-3 nap, esetleg több hét is lehet, de legalább 2 hétig tartson. Rövid szünet után újra lehet kezdeni.

 

Fogyasztása:

Reggel éhgyomorra, egy órával a reggelizés előtt, majd öt órakor vacsora előtt.

 

Az ital elkészítése:

A krumplit, sárgarépát, almát (megmosás után) aprítsuk fel, turmixolyuk össze, esetleg ízesítés céljából citromot facsarjunk bele. Turmixolás után rögtön fogyasszuk.

 

Figyelem! A gyógyító csodaital, mindenkinek javasolt, de különösen a 40 évet betöltő férfiaknak. A középkorú férfiak, már jobban elengedik magukat, és evés tekintetében sokan a falánkság csapdájába esnek. Ennek eredménye, kinek előbb, kinek később, de jelentkezik. Éppen ezért tanácsos, már az első alkalommal alkalmazni a csodaitalt.

 Honnan tudhatjuk, hogy el vagyunk savasodva?

Egyszerű a módja: Nyaljon meg vagy pisiljen rá egy pH tesztcsík papírra és nézze meg a színét, rögtön kiderül! Vagy pedig szerezzen be lakmuszpapírt, ami szintén ezt a célt szolgálja. Legjobb rögtön ébredés után a reggeli vizeletet leellenőrizni. Lehet nyállal is ellenőrizni. Leg előnyösebb napközben 10-15 óra között. Ugyanis ekkor a leglúgosabb a szervezetünk, Dr. Young szerint. Ha a pH-érték 7 alatt van, akkor bizony számítsunk arra, hogy valamilyen betegségtünet hamarosan jelentkezni fog, ha már addig nem jelent meg.

 

TANÁCSADÓ

Kárpáti Zsuzsa

telefon: 20/321 3641

Hétfőtől péntekig

12-18 óra között

lugositas.info@gmail.com

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.